Środowisko w którym żyjemy ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka.

Znaczenie nukleotydów w żywieniu człowieka według dr Petera Koeppela.

Nukleotydy Dna i Rna

Czym są nukleotydy i ich funkcje ?

DNA odpowiada za projekcje życia a nukleotydy są budulcem podwójnej helisy. Nukleotydy tworzą się na bazie zawierającej azot (głównie
adenina, tymina, cytozyna, guanina i uracyl), pięciowęglowy cukier (ryboza lub dezoksyryboza) i od jednej do trzech grupy fosforanowych.

Oczywiście nukleotydy są integralną częścią struktury DNA i RNA, są niezbędnymi związkami przy produkcji energii (tj. w ATP, NADP, NADH), zostało przyjęte przez naukowców, że odgrywają ważną rolę syntezie węglowodanów, lipidów, białek i metabolizmie kwasu nukleinowego.

Wpływają korzystnie na odporność, regenerację, chronią przed stresem oksydacyjnym i wiele innych funkcji.

zobacz więcej »

Mikrobiom to świat ( probiotyków, bakterii, wirusów, pasażytów i innych organizmów ).

Organizmy żywe zasiedlające powierzchnię naszego ciała na zewnątrz i wewnątrz człowieka to mikrobiom.

Ostatnie 30 lat badań nad mikrobiomem wymusiło radykalną zmianę w naszym modelu zdrowia ludzkiego. Od wieków medycyna zachodnia toczy wojnę z drobnoustrojami. Jak na ironię, ta wojna nas rujnuje. To nas zabija. Czemu?

Nie możemy być przeciw naturze. Jesteśmy wynikiem natury. Nasze przetrwanie wymaga teraz szybkiego zrozumienia tej rzeczywistości. Jest jeszcze coś, co musimy zrozumieć. Natura jest inteligentna. Nauka odkryła, że ​​ta inteligencja nasyca i łączy całe życie poprzez naturalny system, który nazwaliśmy mikrobiomem.

czytaj więcej »

Smog elektromagnetyczny 5G, WiFi, jego wpływ na organizmy żywe i środowisko.

5G wifi maszty antena

EMF- ang. Electro Magnetic Field (pol. Pole Elektro Magnetyczne)
Żyjemy w niewidzialnym morzu energii elektromagnetycznej. Subtelne energie nieprzerwanie tańczą wewnątrz i na zewnątrz naszych ciał, niezależnie od tego czy jesteśmy tego świadomi czy też nie.

Pola elektromagnetyczne (PEM), z którymi mamy do czynienia są falami energii, które pochodzą ze źródeł stworzonych ręką ludzką: prąd elektryczny, wieże telefonii komórkowej, telewizory, komputery, monitory, silniki, lampy fluorescencyjne, kuchenki mikrofalowe, telefony komórkowe, koce elektryczne i setki innych.

Jak też ze źródeł naturalnych: promieniowanie kosmiczne, słońce, gwiazdy, ziemia. Ten typ energii jest z nami od zarania dziejów i jest nieodłącznym elementem życia jakie pojmujemy.

zobacz więcej »

Woda – podstawa i tajemnica życia na ziemi.

Woda – podstawa i tajemnica życia. Rodzimy się posiadając więcej niż 90 % wody.

Gdy rośniemy zawartość wody stale zmniejsza się. W wieku 70 lat wody w organizmie zostaje tylko około 60 %. Istnieje bezpośredni związek między jakością i zawartością wody w naszym organizmie i tym w jaki sposób organizm reaguje na choroby i starzenie się:

Mózg – 83% wody, Nerka – 82% wody, Serce – 79% wody, Płuca – 80% wody, Kości – 22% wody, Krew – 90% wody.

Od jakości wody, którą pijemy, zależy nasze zdrowie. Niestety, zwyczajem jest zamiast wody używać napoje gazowane, „doprawione” sztucznymi E. Delektujemy się kawą, herbatami egzotycznymi itd.

Czy jeszcze potrafimy pić wodę… zobacz więcej »

Jak zatrzymać smog w ekologiczny i bezpieczny sposób.

smog zanieczyszcza powietrze

Ekologiczny katalizator do paliw stałych, ciekłych i gazowych: INWEX REDOX CO/19 dozowany w ilości około 0,5 kg/tonę gazu, oleju opałowego, napędowego, benzyny, mazutu, drewna, węgla kamiennego i brunatnego:

– efektywnie i ekonomiczne chroni naturalne środowisko,
– zmniejsza zużycie paliwa o 5-15%,
– analogicznie o tyle samo CO2,
– zmniejsza emisję toksycznych gazów (CO i NOx) o 40-75%,
– zwiększa sprawność urządzeń energetycznych o 5-10%,
– powierzchnie grzewcze bez zgorzelin i nalotów.

czytaj więcej »

Zdrowe i świeże powietrze w pomieszczeniu dzięki 3 roślinom.

rosliny oczyszczaja powietrze

Badacz Kamal Meattle przedstawia 3 pospolite rośliny, które postawione w domu, mieszkaniu lub biurze, praktycznie poprawiają jakość powietrza.

Poznaj sposób na poprawę samopoczucia i zmniejszenie niekorzystnych objawów zdrowotnych. Test prowadzono w zanieczyszczonej dzielnicy Delhi w Indiach w zamkniętym budynku biurowym – wstawiono tam rośliny i okazało się, że wystąpiło:

– zmniejszenie podrażnień układu oddechowego o 34%,
– zmniejszenie podrażnień oczu o 52%,
– zmniejszenie występowania bólu głowy u personelu o 24%,
– zredukowanie przypadków upośledzenia oddychania o 12%,
-zmniejszenie zachorowań na astmę o 9%.

Sztuczne nawozy, herbicydy Glifosat- Roundap, pestycydy.

Glifosat Monsanto szkodliwosc

Dlaczego pozwalamy aby szkodliwa substancja GLIFOSAT była używana w rolnictwie i ogrodnictwie ?

Jeżeli w stanie Kalifornia Roundup został uznany za rakotwórczy !!!

link: https://oehha.ca.gov/proposition-65/crnr/glyphosate-listed-effective-july-7-2017-known-state-california-cause-cancer

Eksperci informują, że Glifosat prawdopodobnie powoduje :
– bezpłodność,
– choroby układu krwionośnego,
– depresje
– choroby psychiczne,
– autyzm u dzieci ,
– deformacje płodu u zwierząt,
– i wiele innych problemów…

zobacz więcej szczegółów »

Rola zasadowego pokarmu na zdrowie komórek, odkwaszanie…?

Czy zamierzasz schudnąć, uporać się z cukrzycą a nawet nowotworem lub po prostu chcesz aby Twoje ciało miało więcej energii. Równowaga pH jest kluczem do optymalnego zdrowia, wagi, jasności umysłu i ogólnego wigoru. Poprzez odżywianie się pewną grupą zasadowych środków spożywczych możesz; pożegnać się z niskim poziomem energii, złym trawieniem, zbędnymi kilogramami, bólami i chorobami. W rzeczywistości cały proces metabolizmu zależy od równowagi wewnętrznego środowiska zasado – kwasowego. Zbyt kwaśne pH niszczy tkanki ciała, powoli prowadzi do degradacji 60.000 mil żył i tętnic, tak jak kwas powoli zżera marmur. Zlekceważenie tego problemu jest równoznaczne z doprowadzeniem do przerwania wszystkich czynności i funkcji komórkowych zaczynając od bicia serca a kończąc na funkcjonowaniu neuronów w mózgu. zobacz więcej »

Sztuczne E dodatki do żywności. Raport Najwyższej Izby Kontroli 2018-12

Raport NIK o e dodatkach do żywności

NIK – Dlaczego podjęliśmy kontrolę.

Dodatki do żywności to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je celowo do żywności, głównie po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, urozmaicić asortyment, umożliwić tworzenie nowych produktów.

Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w środkach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych.

pobierz i zobacz w pdf pełny  raport Najwyzszej Izby Kontroli o dodatkach do żywności »